dinsdag 16 december 2008

Kinderbijbel Nico ter Linden Het land onder de regenboog

De dood van Sara

In dit verhaal komt de twijfel duidelijk aanbod. Abraham vraagt zich af wanneer hij alles wat hem beloofd is krijgt, hij merkt er niet veel van en nu moet hij ook nog zijn geliefde vrouw afgeven. Door een toeval na het overlijden van Sara "krijgt" Abraham uiteindelijk toch "zijn beloofde land".
In dit verhaal wordt het duidelijk dat we niet mogen twijfelen aan wat God zegt.
Vragen:
-waarom hebben Sara en Abraham niet samen van het beloofde land kunnen genieten
-Hoelang kan je blijven wachten? Blijven geloven ondanks het verdiet dat wordt aangedaan?

kinderbijbel

Kinderbijbel: Nico ter Linden Het land onder de regenboog (verhalen uit het oude testament)

De Verzoening

Ik vind dit een zeer mooi verhaal omdat het over vergeven gaat! In veel families gebeurt het vandaag nog dat er ruzie komt over geld of materiele dingen. Wanneer het om "hebben" of "krijgen" gaat doen mensen rare dingen.
In het verhaal vergeeft Esau zijn broer jakob dat hij hem het geboorterecht afpakte. Het is mooi om te lezen hoe Jakob eigenlijk zenuwachtig is om zijn broer na een lange tijd terug te zien. Gaat zijn broer blij zijn of juist kwaad?
Ondanks dat Jakob iets heel waardevol heeft genomen van Esau is Esau heel blij om Jakob tureg te zien.
Vaak denken mensen: "ik neem geen contact, hij zal toch nog wel kwaad zijn" of ik neem niet de eerste stap...
Het is een mooi verhaal waar in de klas zeker rond gewerkt kan worden: we kunnen familie vergeven maar ook onze vrienden moeten we kunnen vergeven. Met de steun van God lukt dit zeker.
Verder komen in dit verhaal verafgoding aanbod, men laat zien hoe dicht vreugde en verdriet samen liggen en dat we elkaar soms pas terug zien wanner er iemand overleden is.
Vragen die dit verhaal bij mij oproepen:
-waarom durven mensen niet de stap zetten om vergiffenis te vragen?
-waarom hebben mensen zoveel moeite met vergeven?
-is een band tussen familieleden te breken? Kan je je familie vergeten?
-waarom ontneemt God een pasgeboren baby zijn moeder?
- waarom maken we niet meer tijd voor elkaar, voor familie?
-waarom komen we pas samen als er iets ergs gebeurt? (bv bij overlijden)

verdriet

Toen ik deze morgen de krant las kreeg ik echt tranen in mijn ogen bij het lezen van het artikel over dat jongentje dat onder een verwarming is gestorven! Dan vraagt een mens zich toch echt af waarom die mensen zoiets moeten meemaken! Waarom moeten die ouders dit verdriet meemaken?
Ik mag er niet aan denken dat er iets met mijn zoontje zou gebeuren!
Ik heb zelf een nicht en een neefje moeten afgeven en ik zie wat dit met mijn tantes en nonkels doet. Het is echt erg! Ik vraag mij dikwijls af waar zij de kracht en de moed vinden om door te gaan met hun leven.
En dan zijn er mensen die hun kinderen verkopen alsof het handelswaar zijn. Wat betekent "leven schenken " voor hun? Hoe kan iemand voor geld afstand doen van haar eigen kind? Is alles te koop? En wat moeten die kinderen later denken als ze horen dat ze verkocht zijn bij hun geboorte?

maandag 15 december 2008

1ste les godsdienst

Ik heb vrijdag mijn 1ste les gosdienst gegeven!
Ik heb nog maar 1les gegeven daarom schrijf ik over deze les.

Ik heb geprobeerd om de 5 geboden erin aanbod te laten komen. De les ging over vriendschap...
Deze les komt de nieuwe visie duidelijk naar voor. Alle kinderen hebben vragen over vrienden en vriendschappen... Waarom mag ik niet meedoen? Wat doe ik mis? Waarom willen ze niet bevriend zijn met mij?
Ik wou de kinderen laten inzien dat ze mogen zijn wie ze zijn. Dat niet iedereen hetzelde is maar dat dat net fijn is.
5geboden:
-ik besprak met de kinderen wat voor hun vriendschap is. Wie zijn hun vrienden? Waarom zijn het hun vrienden?...
-ik vertelde aan de kinderen over Jezus en zijn vrienden. Was hij alleen bevriend met mooie mensen? Met rijke mensen?... Ik maakte hun duidelijk dat Jezeus bevriend was met iedereen en zeker met de uitgeslotene (zieke, arme,...)
-door in hoekenwerk te werken liet ik hun rond vrienschap werken. Wie zijn mijn vrienden? Waarom zijn dat mijn vrienden? Waarom zijn dat geen vrienden?...
-Hebben we andere vrienden buiten de school dan in de school? Gaan we buiten de school anders met elkaar om?
-Wat zou Jezus hiervan vinden? Wat vind God dat we hier zouden moeten doen? Wat vinden we zelf? Is het lief van mezelf om zo te doen?...


Levensvragen:
Hebben we vrienden nodig?
Kunnen we alleen, zonder vrienden gelukkig zijn?
Wanneer noemen we mensen vrienden?
Moeten vrienden altijd klaar staan?


Onlangs stond er nog een artikel in de krant dat mensen met veel vrienden veel gelukkiger zijn dan mensen zonder vrienden. Er stond ook in dat deze mensen dat uitstralen naar mensen rondom hun!

doop Mathijs

In februari ga ik mijn zoontje laten dopen. Omdat ik wil dat het een persoonlijke viering wordt ben ik alvast op zoek naar teksten om voor te lezen tijdens de viering!

terugblik op vorig jaar

Vorig jaar heb ik tijdens 2 godsdienstlessen gewerkt rond pinksteren. Ik heb eerst over pinksteren vertelt, gevraagd wie het kende, dan het verhaal voorgelezen en overlopen en dan hebben we het nagespeeld (bibliodrama : tableau vivant). Dan heb ik gevraagd wat ze van de les vonden .De volgendeles heb ik de verplichte werkblaadjes ingevuld.

3 van de 5 geboden zijn in mijn les zeker aanbod gekomen:
-belangstelling voor elementen van het christelijk geloof wekken (vol zijn van iets, de wind die door de kamer waaide...)
-geef de lln de kans om zelf actief te leren ontdekken, te verkennen, na te denken,... (de lln hebben zelf het verhaal kunnen naspelen met hun eigen inbreng, ze hebben kunnen vertellen waar zij vol van zij...
-bied de kinderen ruimte om hun eigenheid als mens en gelovige te vinden, te uiten, te beleven, te vieren ( ik heb de lln laten vertellen wat zij van dit verhaal vonden, of zij soms ook "vol zijn van iets" (zo ja: van wat?...)

de 2 andere geboden zijn niet echt sterk in mijn les aanbod gekomen

zondag 14 december 2008

Mijn 1ste blog

eens even proberen...?!?